Майже третина (30%) українців задоволена власним життям попри повномасштабну війну, ідеться в опитуванні Європейської бізнес асоціації (EBA) і Gradus Research.

Серед представників бізнесу в Україні показник дещо вищий і становить 44%. Найкращі оцінки рівня життя надає молодь віком до 25 років і жителі Києва.

Поточним місцем роботи задоволені 34% від загальної аудиторії опитаних і 69% представників бізнесу. Основними факторами, які утримують на роботі, називають дружню атмосферу в колективі, комфортні умови праці й можливість працювати віддалено.

У EBA вважають, що на думку респондентів міг впливати й рівень підтримки від роботодавця у складні часи. Ідеться про авансові виплати заробітної плати, допомогу з релокацією й компенсацію витрат на житло для 23% опитаних. Серед бізнес-аудиторію це 81%.

Натомість суттєво гіршими є оцінки рівня доходу. Загалом 85% українців називають його недостатнім, серед бізнесу показники теж високі – 38%. В EBA додають, що 80% опитаних представників бізнесу зароблять більше 20 тисяч гривень на місяць.

Серед загальної аудиторії лише 13% українців вважають власний дохід достатнім, а 2% «більшим за достатній». Водночас 76% загальної аудиторії отримують менше 20 тисяч гривень на місяць, а 53% – менше 10 тисяч гривень.

53% бізнес-аудиторії й 47% загальної вважають рівень безпеки в Україні незадовільним. Більшість із тих, хто негативно оцінює рівень безпеки, проживає в східних областях, ближче до лінії фронту.

Близько 33% опитаних задоволені рівнем демократичних свобод і надання адмінпослуг, трохи менше третини не вдоволені.

В опитуванні взяла участь 1091 людина віком від 16 до 60 років, серед яких 359 людей – представники бізнесу. Дослідження проводили у квітні й травні 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад дві третини українців кажуть, що їхній дохід знизився від початку повномасштабної війни. Погіршення психічного здоров’я – на другому місці за поширеністю серед труднощів, пов’язаних із війною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі