Заміна герба СРСР на «Батьківщині-матері» на тризуб коштуватиме 36 мільйонів гривень, розповів генеральний директор Українського інституту сталевих конструкцій Олександр Шимановський виданню «Фокус». Така приблизна вартість будівельних і монтажних робіт.

Виготовлення проєктної документації коштуватиме ще 2,5 мільйона гривень, відзначив Шимановський.

До липня 2023-го інститут має розробити проєктну документацію на ремонт крану, за допомогою якого в 1970-х роках зводили монумент, а тепер вестимуть роботи із заміни герба.

Після цього мають закупити обладнання, матеріали й почати ремонтні роботи.

Якщо роботи вестимуть за планом і восени кран буде готовий, демонтаж радянського герба та встановлення української національної символіки почнуть наприкінці весни або на початку літа 2024 року, пояснили в Інституті сталевих конструкцій.

За «ідеального сценарію» декомунізацію «Батьківщини-матері» мають завершити до Дня Незалежності 2024 року, кажуть в інституті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Батьківщина-мати» розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, і є його частиною. Монумент відкрили в 1981 році.

Ще у 2018-му директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович заявив, що з монумента мають зрізати герб СРСР. Тоді порахували, що декомунізація пам’ятника, тобто зняття герба, може коштувати близько пів мільйона гривень. Водночас, якщо б його замінили «чимось надійним й естетичним», сума зросла б до 8 мільйонів.

Що може бути на «Батьківщині-матері» замість герба СРСР, в Інституті нацпам’яті припускали ще у 2021 році. Тоді одним із варіантів був чистий щит із лазерною проєкцією.

У липні 2022-му в «Дії» стартувало опитування про те, чим замінити радянський герб на «Батьківщині-матері». 85% опитаних проголосували за те, щоб радянський герб на щиті «Батьківщини-матері» замінили на тризуб. В опитуванні у застосунку «Дія» взяли участь більше 778 тисяч людей.

Водночас мистецтвознавиця й співробітниця музею історії Києва Катерина Липа заявила, що герб неможливо демонтувати. За її словами, відповідні розрахунки провели інженери, щойно Україна стала незалежною державою. Натомість в Інституті сталевих конструкцій імені Шимановського кажуть, що шестиметровий радянський герб можна вирізати. Однак тоді в монументі буде діра, яку потрібно буде закрити сталевим аркушем такого ж кольору й рельєфу.

Крім того, родичі скульптора Василя Бородая не погоджувалися змінювати витвір, посилаючись на авторське право.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото й обкладинка: вікіпедія