Обмеження польотів над Україною можуть тривати до 2029 року – такий прогноз презентувала Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль). 

У дослідженні йдеться, що авіаційна галузь поступово відновлюється після пандемії коронавірусу, але повномасштабне вторгнення Росії в Україні, зокрема, гальмує пожвавлення цього відновлення.

Згідно з дослідженнями, обмеження на цивільні польоти в повітряному просторі України, Росії, Білорусі й Молдови збережуться ще протягом шести років. 

Євроконтроль називає кілька оснвоних чинників того, як російське вторгнення в Україну впливає на цивільну авіацію. Зокрема, це загальне погіршення економічної ситуації, пониження прогнозів зростання ВВП через розриви ланцюгів постачання енергоносіїв, високу інфляцію й падіння загального рівня довіри.

UPD: Український повітряний простір буде відкрито відразу після завершення воєнних дій і перемоги України, сказали в «Украерорусі». 

Опублікований прогноз базується саме на поточній ситуації в авіаційній галузі й конфігурації маршрутів. Незважаючи на обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі, додали в агентстві.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Авіакриза в Україні почалася в середині лютого 2022 року. Через повідомлення про можливий наступ Росії на Україну страхові компанії вирішили припинити страхувати літаки, які виконують рейси в Україну. А деякі лізингодавці стали вимагати, щоб українські авіакомпанії, які користуються їхніми літаками, повернули їх.

Зокрема, Ryanair припинили авіарейси з початком повномаштабного вторгнення РФ в Україну. Але виконавчий директор у березні пообіцяв, що Ryanair стане «першою авіакомпанією, яка повернеться в Україну».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі