Понад 1100 заяв про реєстрацію шлюбу подали в «Дії» за тиждень після запуску функції, 764 з них схвалили, коментує The Village Україна керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік. 19 із цих заяв – від одностатевих пар.

«Це одна з наших найочікуваніших послуг серед користувачів, тому що тепер можна подати заяву про шлюб, не виходячи з дому. Також можна одразу обрати місце, час, формат і зал, де пройде церемонія», – пояснюють у Мінцифри.

Народна депутатка Інна Совсун 7 березня 2023-го подала на реєстрацію законопроєкт «Про інститут реєстрованих партнерств», який розробили за підтримки ГО «ЛГБТ військові за рівні права» й ГО «Точка опори ЮА». Тепер у нардепів є пʼять днів, щоби підписати його.

Реєстровані партнерства – це новий інститут для тих, хто з різних причин не може брати шлюб. Ним могли би скористатися військові й цивільні, одностатеві чи різностатеві пари.

Якщо парламент підтримає законопроєкт, процедура реєстрації партнерства займатиме 10 днів і передбачатиме подачу заяви в «Дії».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У «Дії» можна подати заяву про реєстрацію шлюбу. Ми запитали, чи можуть це зробити одностатеві пари. В Україні поки що не легалізовані одностатеві шлюби, але цивільне партнерство розглядали як альтернативу.

Бета-тестування послуги тривало з листопада 2022 року й завершилося успішно, на нього зареєструвалися 900 пар. За перший день заявки на реєстрацію шлюбу подали 302 пари.


Петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів у середині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів. Володимир Зеленський на неї відповів і зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки й чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна.

Утім, Кабмін, за словами Зеленського, нібито вже «напрацьовував варіанти рішень щодо  легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства» – альтернативи шлюбам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі