На корпусах дитячої лікарні «Охматдит» у Києві почали створювати мурали з картинами Марії Примаченко.

Муралом уже оздобили корпус №15 – він перетворився на картину Примаченко «кольору яскравого літнього неба, якою гуляє чарівний жовтий тапір».

Це перший із серії муралів, які запланували в «Охматдиті». У лікарні кажуть, що планують створити на своїй території «галерею сучасного українського мистецтва просто неба». Наступним буде мурал-триптих на корпусі №16.

Мурали стануть інструментом для арттерапевтичних практик, а також допоможуть змінити уявлення про дитячу лікарню як про «обитель туги й тривоги», відзначають в «Охматдиті».

Щоб зібрати кошти на створення муралів, разом із командою Shum Rave і фондом родини Марії Примаченко запустили кампанію Ukrainian Beasts. Наступним етапом кампанії буде запуск фандрейзингу на будівництво багатофункціональної мистецької резиденції й музею Марії Примаченко в рідному селищі художниці – Болотня.

На платформі Ukrainian Beasts можна просто задонатити на проєкти або в майбутньому придбати мерч, 80% від продажу якого спрямують на будівництво артцентру.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт мистецької резиденції Примаченко в селі Болотня, де зберігся будинок української художниці, розробила засновниця архітектурного бюро Yakusha Design Вікторія Якуша.

Культурний комплекс включатиме артрезиденцію, музей, хату, де жила художниця, номери для розміщення митців, кафе, де готуватимуть страви за рецептами Примаченко.


Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. У селі Болотня художниця написала написала більше 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.


У селищі Іванків на Київщині відкриють мистецький центр на честь Марії Примаченко. У лютому 2022-го внаслідок ракетного обстрілу в місцевому історико-краєзнавчому музеї згоріла частина робіт Примаченко, що були серед постійної експозиції. Будівлю музею Іванкова вже внесли в список обʼєктів для відбудови, на відновлення необхідні 25 мільйонів гривень.

Редакція The Village Україна детально розповідала про знищений музей в Іванкові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі