В Україні стартувала масштабна програма обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, українці замовили обмін уже понад 300 тисяч енергоощадних ламп у «Дії» (16 січня в застосунку «Дія» почали бета-тестування).

30 мільйонів світлодіодних ламп уже закупили в ЄС, ще 5 мільйонів очікують від Франції, зазначив прем’єр-міністр.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ

Обміняти лампи на «Укрпошті» можна буде з попереднім замовленням у застосунку «Дія» чи без нього. Але попередня заявка гарантує, що лампи будуть у відділенні.

На 5 справних ламп розжарювання будуть обмінювати 5 LED-ламп. Для цього потрібен паспорт й ідентифікаційний код.

Як подати заяву на обмін ламп у «Дії»

Після оновлення застосунку в розділі «Послуги» потрібно обрати «Обмін лампочок». Далі вказати номер телефона й відділення «Укрпошти», а також зазначити тип і кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Після того, як залишили заявку, треба очікувати на сповіщення (у відділенні пошти має бути потрібна кількість ламп). Після отримання сповіщення можна буде обміняти лампи протягом п’яти робочих днів.

Де працює послуга

Спершу обмін ламп буде доступний в обласних центрах (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя й Севастополя), а також у містах Кривий Ріг, Краматорськ і Покровськ. До кінця лютого лампи надійдуть і в інші міста й села України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програму обміну старих ламп розжарювання на нові світлодіодні анонсували в Мінекономіки 13 грудня. Загалом планують провести заміну 50 мільйонів ламп.

У Мінекономіки також зазначили, що заміна 50 мільйонів лампочок розжарювання зможе заощадити роботу одного реактора потужністю 1 МВт, а LED-лампи споживають у 7–8 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі