Пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, що розташований у Маріїнському парку у Києві, рекомендували демонтувати та перемістити до музею, пояснили у Мінкульті.

Це можна зробити вже зараз, остаточне рішення має ухвалити КМДА, кажуть у міністерстві.

Наразі монумент має статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини, який йому надала КМДА. Експертна комісія Мінкульту 25 січня рекомендувала КМДА демонтувати об'єкт та перемістити його до музею (на думку комісії, пам'ятник відповідає критеріям пам'ятки монументального мистецтва).

Оскільки є рекомендація комісії про демонтаж пам'ятника, Мінкульт має розглянути рішення про невнесення його до Реєстру нерухомих пам'яток. За такого сценарію у монумента мають також забрати статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини.

Чи можна демонтувати вже зараз

«Якщо коротко, так, але є нюанси», – кажуть у Мінкульті. Пам'ятник можна демонтувати і без рішення міністерства про невнесенення до Реєстру нерухомих пам'яток. У такому разі КМДА потрібно буде виготовити проєктну документацію, погодження її з МКІП чинним законодавством не передбачене.

Якщо Головне управління охорони культурної спадщини КМДА позбавить пам'ятник статусу щойно виявленого об'єкта культурної спадщини, його можна буде демонтувати і без проєктної документації, на підставі рішення КМДА про переміщення.

«Відтак справа повністю в руках КМДА», – заявили у Мінкульті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


26 січня стало відомо, що у Києві демонтують пам'ятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Аналогічну рекомендацію надали щодо памʼятника Ватутіну, однак через те, що комісія при МКІП рекомендувала надати монументу статус памʼятки монументального мистецтва, з'явилися припущення, що це затягне процес імовірного демонтажу.


Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати памятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка та Крупської.


Наприкінці вересня 2022-го в Києві запустили флешмоб «Знеси мене повністю», у межах якого закликають демонтувати памʼятники російським діячам.

Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення щодо того, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії та СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Wikimedia