Українська студія дизайну інтер’єру й архітектури Sence Architects розробила концепцію приватного будинку з власним бомбосховищем.

Проєкт назвали Bunker House. Згідно з концепцією, бомбосховище в будинку займає весь підвальний поверх і вкомплектоване для тривалого перебування: там є спальні місця й зони відпочинку, окреме приміщення для запасів їжі й води, санвузли із душовими та каналізацією, а також кухня.

Сховище має два розосереджені виходи на поверхню, до кожного ведуть світлові «підказки» з напрямком евакуації. Підвальне приміщення герметизоване й оснащене подвійною системою вентиляції. «Це зона гарантованого захисту від ракетних атак, отруйних чи радіоактивних речовин, продуктів горіння й бактеріологічної зброї», – відзначають автори проєкту.

За задумом, перший режим вентиляції в бомбосховищі працює на рекуперацію повітря, тобто забезпечує свіжий потік за відсутності тепловтрат. Друга частина системи – фільтровентиляційна установка, яка очищує повітря, що надходить ззовні, а потім розподіляє його по відсіках і створює надлишковий тиск. «Так заражене повітря не проникатиме всередину навіть через дрібні тріщинки в захисних конструкціях», – пояснює команда.

Сам будинок пропонують зводити із залізобетону, двері – зробити броньованими, а кількість вікон – зменшити. Водночас одна зі стін будинку має скляний фасад. Для вікон передбачили протиударну плівку, під дією вибухової хвилі вони мають зачинятися ролетами з важкогорючої фанери.

Архітектори також хочуть робити будинок незалежним від можливих пошкоджень об’єктів інфраструктури. Водопостачання має забезпечувати власна артезіанська свердловина, а електроживлення – домашня енергетична станція.

Передбачено, що будинок бути обладнаний радіо- й телефонним зв’язком і супутниковим інтернетом, які працюватимуть навіть у бомбосховищі, а також сигналізацією й системою оповіщення про повітряні тривоги. Помешкання розраховане на родину із 4–5 осіб.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні в липні 2022-го ухвалили закон про створення бомбосховищ у новобудовах. Згідно з ним, у проєктній документації на будівництво обов’язково має бути передбачене облаштування споруд цивільного захисту. Крім того, закон зобов’язує забудовників робити споруди цивільного захисту доступними для людей з інвалідністю й інших маломобільних груп населення.

У Львові нові стандарти будівництва для житлових комплексів і не тільки ухвалили навесні 2022-го. Згідно з ними, у всіх будівлях має бути підземний паркінг, частина якого буде облаштована для комфортного перебування впродовж тривалого періоду.


Ми також писали про те, які висновки в будівництві ми зробили після повномасштабного військового вторгнення Росії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі