Чехія продовжила тимчасовий захист для українців на рік, до кінця березня 2024 року, повідомили в Сенаті.

На початку 2023-го запустять новий сайт для продовження тимчасового захисту, зареєструватися потрібно буде до кінця березня цього ж року, ідеться на сайті Міністерства внутрішніх справ Чехії. 

Зареєструватися для подовження тимчасового захисту можна буде тільки в режимі онлайн. Якщо не пройти реєстрацію до вказаного строку, потрібно буде подавати заяву на отримання тимчасового захисту повторно.

Тим, хто зареєструвався, статус тимчасового захисту продовжать до 30 вересня 2023-го. До цього терміну потрібно буде особисто з’явитися у відділенні МВС і подати документи, лише тоді статус буде остаточно продовжено до кінця березня 2024-го.

Чеський уряд також готує поправку, яка обмежить час надання українцям безоплатного екстреного житла. Так хочуть мотивувати переселенців шукати власне житло, пише «Європейська правда» з посиланням на чеське інформаційне агенство ČTK.

Наразі в Чехії проживає близько 300 тисяч переселенців з України, розповів міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан. Значних нових хвиль міграції через ситуацію в енергосистемі України не спостерігають.

UPD. Також почали діяти зміни для українців під тимчасовим захистом у Латвії. Дозволи на тимчасове проживання, видані до кінця грудня 2022 року, діятимуть до 4 березня 2024-го незалежно від того, який термін дії вказаний на цих документах.

Українцям, які будуть отримувати статус тимчасового захисту в Латвії з січня 2023 року, видаватимуть тимчасовий вид на проживання строком на два роки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022-го Польща змінила правила перебування для біженців з України, що стосуються оплати житла й соцвиплат. Зокрема, із березня 2023-го житло й харчування в наданому державою житлі стануть для переселенців частково платними. Крім того, у разі виїзду з Польщі виплати соціальної допомоги «заморожуватимуть».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі