Волонтери й урбаністи проєкту «Ко-хати» адаптували колишній дитсадок в Івано-Франківську, щоб заселити туди переселенців.

Фото до відновлення

Будівлю надав департамент освіти і науки міської ради, вона була порожньою протягом кількох років.

Фото до і після

Щоб адаптувати будівлю до проживання, її перепланували: розділили більші простори, як-от бібліотека чи актова зала, на декілька кімнат, збільшили кількість санвузлів і додали кухні. Це дозволило сформувати блокову систему й надати більше приватного простору мешканцям.

Крім того, там повністю замінили системи опалення, водопостачання й каналізацію, наново розвели електрику, встановили сантехніку й плитку в санвузлах, пофарбували всі приміщення, облаштували простори меблями й побутовою технікою. У кімнатах встановили ліжка, стелажі й столи від місцевих виробників.

У відновлену будівлю заселили 120 мешканців. Це люди, що жили в спортзалах і шкільних класах від весни.

Облаштування будівлі вартувало 250 тисяч доларів. Фінансово підтримали роботи проєкт «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Українське представництво Міжнародної організації з міграції закупило матеріали для систем опалення й електропостачання, двері, плитку для санвузлів.

Зараз проєкт «Ко-хати» відновлює ще дві будівлі – колишній готель в Івано-Франківську (на 90 мешканців) і гуртожиток біля Кам’янця-Подільського (на 250 мешканців).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Це вже другий проєкт «Ко-хати». Наприкінці травня відновили також частину гуртожитку в Івано-Франківську. Туди заселили 170 мешканців.


Проєкт ініціювали урбаністична лабораторія Metalab з Івано-Франківська й учасниці агенції Urban Curators, релоковані з Києва. Згодом до команди доєдналися переселенці. Проєкт застосовує архітектурну й урбаністичну експертизу, співпрацює з місцевою владою, власниками нерухомості, шукає фінансування для ремонту й координує процес будівництва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі