86% ІТ-компаній готові брати на роботу початківців і світчерів. 

Про це свідчать дані опитування Міністерства цифрової трансформації й рекрутингової платформи BazaIT. Серед учасників – компанії Ciklum, SocialTech і MacPaw.

За оптимістичними прогнозами, у 2024 році кількість ІТ-фахівців зросте до 450 тисяч людей. Великі надії ми покладаємо на джунів і світчерів, які нині здобувають відповідні навички або вже шукають свою першу роботу.

За даними дослідження, 86% ІТ-компаній уже співпрацюють або готові до найму співробітників без досвіду роботи. 60% з них уже мають вакансії них.

На рішення наймати джуніорів і світчерів у свою команду найбільше впливає наявність попереднього позитивного досвіду в команді (69,6%) і готовність «старших» працівників менторити «молодших» (63,8%). Також важливим фактором для працедавців є наявність проєктів відповідного рівня для нових членів команди (52,2%).

У портреті джуніора і світчера чи не найбільш важливим фактором є мотивація людини. Варіант «у людини світяться очі» набрав 92,8%. Серед основних характеристик також адекватність кандитів – «людина мене чує» (75,4%).

Компанії, які проти роботи з початківцями заявили, що для їхніх процесів потрібні люди з досвідом. І це їх відштовхує брати на роботу тих, хто цього досвіду не має. Також на заваді влаштування молодих спеціалістів – відсутність проєктів, менторів і довший процес онбордингу (прийняття нового співробітника в команду). 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Попри війну, у 2022 році експорт ІТ-послуг становив 13% від загального експорту України. Україна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування або олій. Як змінилася ІТ-галузь в Україні за п’ять років, дослідили в аналітичному центрі BRDO. Про основні висновки читайте за посиланням

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі