Сучасні покупці поводять себе, як їхні бабусі й дідусі: споживча поведінка схожа на поведінку 1970–1980-х років, пише Асоціація ритейлерів посилаючись на дослідження IRI.

Покупцям доводиться адаптуватися, бо ціни в супермаркетах зростають через інфляційний диск. Крім того, збільшуються ціни на енергоносії, повільно зростає заробітна плата й фіксують дефіцит пропозиції.

Більше половини, близько 58% споживачів, економлять на найнеобхіднішому  на їжі й опаленні. А більше третини, 35%, покладаються на особисті заощадження й позики для оплати рахунків.

У Європі 30% споживачів змінюють місце покупок заради кращої пропозиції: 26% підуть до іншого магазину, якщо їхній звичний бренд не доступний, 34% – якщо товар не за акцією.

Також 22% здійснюють менше поїздок, а 21% планують, скільки вони витрачають: частіше порівнюють ціни на подібні продукти (58%); оцінюють, скільки товару їм потрібно, щоб менше споживати й витрачати (49%). Покупці також частіше шукають товари зі знижками, навіть якщо вони протерміновані (40%).

Крім того, споживачі почали частіше купувати їжу додому. А коли обідають поза домом, більшість надає перевагу більш дешевим закладам громадського харчування, як-от ресторани швидкого обслуговування (про це свідчить зростання середнього чека, як порівняти з цінами в меню).

Дослідження проводили на 14 основних ринках Європи, США та Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Асоціалії ритейлерів також розповіли, що українці купують на чорну п’ятницю у 2022 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі