У Києві створили проєкт «Лінгвоцид», що розповідає про утиски української мови, повідомляє видання «Читомо». 

Маршрут складається з меморіалів, які розташовані у Києві й розповідають про утиски української мови на цих локаціях. Сам меморіал складається з серії графічних табличок, розміщених в центрі Києва, у пішохідній досяжності одна від одної й застосунку для смартфона, який зв’язує їх між собою.

Таблички розташовані поблизу шкіл, бібліотек, церков. Вони ілюструють заборони української мови, пов’язані з цими локаціями, заборони українських шкіл, книжок, богослужінь відповідно.

Таблички планують встановити навколо Ботанічного саду, від Золотих воріт через Ярославів Вал, від Львівської площі до майдану Незалежності, від Бессарабського ринку до Українського дому й на Подолі.

У застосунку також можна прочитати описи й прослухати аудіосупровід до кожної із заборон. Згодом з’явиться версія англійською мовою для іноземців. Встановити програму з описами й маршрутами можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Авторка проєкту «Давай займемось текстом» Наталя Місюк й архітектор в IT і музикант Олег Новосад створили застосунок для вивчення української мови.

За словами розробників, програма призначена й для тих, хто лише відкриває для себе українську, і для тих, хто вільно нею володіє: «Кожен знайде для себе щось вабливе».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі