Національний банк України презентував пам’ятну медаль «Маріуполь – місто героїв».

Її присвятили місту та його захисникам як «символу надлюдської мужності, сили, незламності духу, боротьби, героїзму та трагізму». Оборона «Азовсталі» тривала 86 днів, із них 82 дні – у повному оточенні.

На аверсі медалі зобразили фасад драматичного театру під прицілом та стилізовані конструкції «Азовсталі», на які летять бомби.

У написанні слова «Маріуполь» літеру «і» замінили на свічку як символ пам’яті за загиблими. Літера «о» імітує карту міста, створену з двох профілів – дитячого та дорослого, як символ примусової депортації.

Унизу на тлі стилізованих хвиль зобразили якір як елемент на гербі Маріуполя. Це образ надії на звільнення та відродження українського міста, кажуть у Нацбанку.

Реверс медалі показує образ воїна, навколо якого – стилізовані уламки, зброя, перехрестя прицілу.

Дизайн для медалі створила київська художниця Марина Куц. Пам’ятну медаль виготовили з нейзильберу, її тираж – до 100 000 штук.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Це вже третя пам’ятна медаль на честь міст-героїв. Першою у серії була медаль, присвячена Херсону. Також випустили медаль на честь Харкова, а 5 грудня планують презентувати медалі, присвячені містам-героям Київщини – Бучі, Ірпеню, Гостомелю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі