Верховний Суд «поставив крапку» у справі про повернення громаді Києва заповідних ділянок площею понад 3 гектари на Жуковому острові, повідомили в установі.

Вища судова інстанція залишила без змін постанову Київського апеляційного суду. Останній у травні 2021-го ухвалив рішення забрати 17 ділянок природно-заповідного фонду на острові в забудовника, який протиправно їх привласнив, і передати місту.

Ділянки оцінюють у 45 мільйонів гривень. Попри те, що вони мають особливе природоохоронне й історико-культурне значення, їх безоплатно передали для забудови.

Фото: вікіпедія

Рішення на користь забудовника спочатку ухвалив Голосіївський районний суд міста Києва, однак екологічна прокуратура Офісу Генерального прокурора подала апеляцію. Її задовольнив спочатку апеляційний, а потім і Верховний Суд.

«Жуків острів колись використовувався як мисливські угіддя київських князів. Тут розташована одна з найбільших заповідних зон Києва, значуща для всієї Європи, де зусиллями екологів збережена незаймана природа – ареал проживання багатьох представників флори й фауни, занесених до Червоної книги України», – наголошують у Верховному Суді. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Жуків» створено в 1999 році, він розташований на півдні Голосіївського району. Його площа  16 квадратних кілометрів. Судовий процес щодо передачі Києву незаконно привласнених забудовником заповідних ділянок тривав більше п’яти років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі