Шостий і останній працюючий енергоблок Запорізької атомної електростанції відключили від енергомережі, повідомляє «Енергоатом».

Фактично це означає, що Запорізьку АЕС повністю зупинили. Зараз йде підготовка до розхолодження шостого енергоблоку та переведення станції у холодний стан.

«Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України», – йдеться у заяві «Енергоатому».

Холодний зупин – найбільш безпечний стан АЕС. Якщо лінії зв‘язку з енергосистемою пошкодять знову, то живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального. 

Для того, щоб відремонтувати станцію, треба зупинити російські обстріли та створити навколо неї демілітаризовану зону [тобто, зону, де немає військ та їхніх укріплень].

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Російські окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС 4 березня 2022 року. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об'єднаній енергосистемі України, але росіяни хотіли перепідключити її до тимчасово окупованого Криму.

Окупанти періодично обстрілюють станцію, а Володимир Зеленський назвав це ядерним шантажем усього світу. 

До станції направили місію МАГАТЕ, яка опублікувала звіт, який підтвердив, що Росія тримає на території ЗАЕС військових та техніку. 

5 вересня «Енергоатом» повідомляв, що Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: ЗАЕС