Проєкт CupToU пропонує «орендувати» багаторазові стакани в кавярнях Одеси, щоби вирішити проблему одноразового сміття.

Для цього гість закладу має сплатити депозит 100 гривень. Він може повернути ці гроші назад, повернувши стакан у будь-який партнерський заклад протягом необмеженого часу.

CupToU провели опитування одеситів і з’ясували, що 90% з тих, хто має власний стакан to go, періодично його забувають: «Тобто поціновувачі кави хоч і хочуть споживати більш екологічно, але це не завжди зручно»,  коментують автори проєкту.

Дизайн багаторазових стаканів присвятили одеській архітектурі, його розробив Ростислав Волокітін. Зокрема, зобразили пам’ятки, які були знесені або перебувають під ризиком знесення й потребують реставрації (дача Маразлі, завод Краян), щоби нагадати про важливість збереження історичної спадщини Одеси.

Активісти кажуть, що за 2019 рік в Україні виготовили 209 мільйонів одноразових стаканчиків. Це 80 тисяч дерев за рік, згідно з підрахунками компанії Greenmatch. Виробництво одного стакана призводить до 110 грамів викидів СО2, тож за 2019 рік ринок паперових стаканчиків в Україні підсилив глобальне потепління на 22 990 тонн СО2, стверджують ініціатори проєкту. Ці цифри еквівалентні вихлопам 8 514 бензинових автівок на рік.

Крім того, ініціатори CupToU переконані, що паперові стакани можуть бути небезпечними, бо для запобігання промоканню вони вкриті шаром поліетилену, що оброблений шкідливими для організму людини PFAS-хімікатами.

Наразі CupToU має 14 партнерських локацій в Одесі, де можна «орендувати» багаторазові стакани. Це Coffee Ocean, NoName Coffee Place, LaTorta Bakery, CJ Coffee, які обсмажують каву в Одесі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Сервіси «оренди» багаторазових стаканчиків уже працюють у Європі й Азії, зокрема в Німеччині, Фінляндії, Великій Британії, а також у Львові (Zero Cup).

Киянам пропонують відмовитися від пластикових пляшок і використовувати багаторазові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі