Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» запустив мартиролог жертв російсько-української війни з 2014 року під назвою «Закриті очі».

На платформі вже зібрали інформацію про більш ніж 2000 загиблих людей. Дані беруть із відкритих джерел, далі їх оцінюють дослідники. За потреби до публікацій можна додати важливі факти життя чи обставини смерті. Платформа також має англомовну версію.

Куратори проєкту закликають українців ділитися інформацією про людей, які загинули під час війни, обставини їхньої смерті й історію їхнього життя. Після модерації свідчення опублікують, вони стануть частиною національної пам’яті.

Гендиректор «Бабиного Яру» Максим Рабінович вважає, що мартиролог – «це, з одного боку, меморіальна платформа, а з іншого, інструмент комунікації зі світом, який нарешті має прийняти виклик колективної відповідальності за війну, що триває».

Проєкт отримав нагороду в галузі комунікаційного дизайну Red Dot Award: Brands & Communication Design 2022 у категорії «Соціальна кампанія». У розробленні допомагала диджитал-агенція The First The Last.


Також агенція «Або» створила платформу «Меморіал: вбиті росією» для збереження пам’яті про загиблих українців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі