Як діяти відвідувачам і власникам ТЦ в разі повітряної тривоги, пояснили в Київській міській військовій адміністрації.

Власники мають розробити чіткий алгоритм дій: забезпечити наявність системи оповіщення, а також визначити найближчі укриття для відвідувачів і персоналу, розмістивши інформацію про це на «видному місці». Крім цього, вони мають позначити маршрути евакуації до цих укриттів і призначити відповідальних осіб.

Також у ТЦ мають провести тренування з працівниками й періодично нагадувати відвідувачам про порядок дій у разі надзвичайної ситуації (за допомогою буклетів, гучномовців тощо).

У разі виникнення такої ситуації в ТЦ зобовязані перевірити відсутність людей у приміщеннях. У разі потреби можна вжити обмежувальні заходи щодо кількості відвідувачів.

Зі свого боку, відвідувачам ТЦ рекомендують ознайомитися з алгоритмом дій у разі надзвичайних ситуацій й уважно стежити за сигналами системи оповіщення й оголошеннями. Також не варто залишати без нагляду неповнолітніх дітей.

Під час евакуації треба негайно залишити приміщення, зберігати спокій і не користуватися ліфтами. Сходами, за визначеним маршрутом евакуації, треба спуститися до визначених укриттів (це може бути підвальне приміщення чи паркінг).

Якщо захисної споруди поблизу немає, варто сховатися за бетонними плитами, бордюром, лягти у заглибленнях землі, згрупуватися й закрити голову руками. За необхідності також варто надати допомогу тим, хто її потребує.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві перевірятимуть торговельно-розважальні центри після ракетного удару по Кременчуку. Деякі торговельні центри змінили умови роботи під час повітряних тривог, про це розповідали тут. Крім того, у київських ТЦ заборонять роботу дитячих і розважальних майданчиків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі