В «антитютюновий» закон можуть внести правку, яка дозволяє куріння в громадських місцях, зокрема, приміщеннях ресторанів та кафе. На це звернули увагу в громадській організації «Життя».

Для цього депутати ВРУ із комітету з питань економічного розвитку використали законопроєкт, який не має прямого стосунку до «антитютюнового» законодавства, а регулює використання географічних зазначень на сільськогосподарських та харчових продуктах.

У цей законопроєкт, який мають проголосувати днями, внесли правку під номером «20» (і вона була врахована) про те, щоб змінити положення «антитютюнового» закону, дозволивши закладам ресторанного господарства, готелям, офісам та іншим підприємствам облаштовувати у своїх приміщеннях місця для куріння.

«Поправку про відновлення куріння на робочих місцях в інтересах тютюнової індустрії «протягують» у спосіб, аналогічний тому, як Росія проводила псевдореферендум в окупованій АР Крим», – пишуть у ГО «Життя».

У громадській організації наголошують, що поправка нівелює результати антитютюнової політики, яку Україна проводить останні 10 років та відкине державу у контролі над тютюном до стану 2012 року.

ГО «Життя» звернулася до комітету ВРУ з питань економічного розвитку з вимогою переглянути висновок щодо законопроєкту та відхилити тютюнову поправку. Також відхилити поправку закликали керівника фракції «Слуга народу» Давида Арахамію та всіх народних депутатів України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні 11 липня почали діяти нові обмеження «антитютюнового» закону, які забороняють куріння будь-яких пристроїв для нагрівання тютюну у громадських місцях та відведення там спеціальних місця для куріння.

Закон від 2012 року дозволяв відводити спеціальні місця для куріння у приміщеннях підприємств, офісів, у готелях, гуртожитках, вокзалах та аеропортах. Тепер із цього переліку спеціальні місця для куріння можна створювати тільки в аеропортах.

Держспроживслужба в Києві уже почала моніторити, чи дотримуються громадські місця нових вимог антитютюнового законодавства, що почали діяти з 11 липня.

«Антитютюновий» закон ухвалили у грудні 2021 року для того, щоб зробити українське законодавство відповідним до директиви ЄС про тютюнові вироби.

80% українців підтримують заборону куріння електронних цигарок у громадських місцях, свідчить опитування КМІС. Також 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

Вторинний тютюновий дим, тобто «пасивне куріння», є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ. В Україні щороку 85 000 людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Рання втрата працездатності курців завдає шкоди й економіці. Втрати станом на 2021 рік становлять 3,2% ВВП України, або приблизно 179 мільярдів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі