В OLX дослідили, як відновлюється ринок оренди житла в Києві й Київській області за три місяці після деокупації регіону.

Вибір квартир для оренди в Києві зріс більш ніж удвічі: у липні на ринку було майже 52 тисячі вільних помешкань. Найбільше варіантів пропонували в Печерському (10 204 оголошення), Дарницькому (7 030 оголошень) і Шевченківському (6 151 оголошення) районах.

Водночас зріс і попит орендарів: кількість дзвінків і повідомлень у відповідь на оголошення про оренду житла зросла на 33%.

Де в Києві частіше шукають квартиру для оренди в липні 2022 року:

  • Дарницький район – 18 653 відгуки;
  • Дніпровський – 13 583 відгуки;
  • Голосіївський – 13 381 відгук;
  • Шевченківський – 11 300 відгуків;
  • Солом’янський – 11 188 відгуків.

Середня вартість оренди в Києві знизилася на 38% проти 2021 року. Однокімнатні квартири здешевшали на понад 2,5 тисяч гривень, двокімнатні – на 4 тисячі гривень, а трикімнатні помешкання «впали» в ціні на 6,5 тисячі гривень.

Найбюджетніше житло в Києві можна знайти в Деснянському, Святошинському, Дніпровському, Оболонському, Подільському й Дарницькому районах. Однокімнатні квартири в цих районах у середньому коштують 5–6 тисяч гривень, а двокімнатні – 6–9 тисяч гривень на місяць.

Активно відновлюється ринок довгострокової оренди й у Київській області. За три місяці після деокупації частини регіону пропозиція на оренду житла зросла на третину, а як порівняти з липнем 2021 року, майже втричі.

Найбільше варіантів у липні зафіксували в Ірпені (2 569 квартир), Броварах (1 378), Борисполі (979) і Бучі (919). У цих же містах українці найбільш активно відгукувалися на пропозиції щодо оренди.

Де на Київщині частіше шукають квартири в липні 2022 року:

  • Бровари – 4 487 відгуків;
  • Ірпінь – 3 497 відгуків;
  • Бориспіль – 2 209 відгуків;
  • Буча – 1 364 відгуки;
  • Васильків – 668 відгуків.

Вартість оренди в Київській області знизилася на чверть. Однокімнатки здешевшали на 1,4 тисячі гривень, двокімнатні квартири – на 1,5 тисячі, а трикімнатні помешкання – на 2 тисячі гривень.

Попри значні руйнування, яких зазнали окремі містечка області, на вартість оренди найбільше вплинули наближеність до Києва, розмір міста й розвиненість інфраструктури.

Двокімнатні квартири на Київщині здають в середньому в межах від 5,5 до 8 тисяч гривень на місяць, а трикімнатні – від 6 до 9 тисяч гривень на місяць. Згідно з дослідженням, найдоступніші ціни у Василькові, Борисполі та Бучі, а найвищі цінники на оренду – в Ірпені й Ворзелі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В OLX також дослідили, скільки коштує заміська нерухомість у різних регіонах України.

Для відпустки українці почали частіше орендувати заміські будинки. Кількість пропозицій зросла у 2,5 раза, як порівняти з аналогічним періодом минулого року. Скільки в середньому коштує оренда будинку в різних областях України, ми писали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі