Суд зобовʼязав львівського забудовника знести незаконно зведений третій поверх торговельно-офісного центру на вулиці Промисловій, 60, пише заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Компенсацію витрат на знесення добудови суд повністю поклав на замовника будівництва.

Підприємець отримав містобудівні обмеження на зведення лише двоповерхової будівлі у 2016 році, однак згодом вирішив самовільно добудувати ще один поверх.

Це зафіксувала під час перевірки міська інспекція ДАБК у травні 2017 року.

«Далі був штрафи для замовника й генпідрядника, знову перевірки й фіксація порушень. Незаконний третій поверх так і не знесли, а будову до законного стану не привели», – розповідає Любомир Зубач.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У січні 2022 року Верховний Суд постановив знести незаконну багатоповерхівку у Львові, де забудовник уже розпродав квартири, на які нові власники вже оформили право власності.

Шестиповерхівку звели на місці старого одноповерхового будинку без дозволу на будівництво.

Департамент з державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) двічі штрафував забудовника ГО «Наше ідеальне місто» на 652 тисячі гривень, коли звели перший поверх будівлі, і на 92 тисячі, коли добудували чотири поверхи із шести запланованих.

Також ДАБК подала на забудовника до суду, і в березні 2019 року позов задовольнили, зобов’язавши забудовника знести незаконну будівлю. Водночас ГО «Наше ідеальне місто» вдалося частково оскаржити рішення в апеляційному суді.

У 2020 році справу розглянули повторно. У листопаді апеляційний суд Львова підтвердив рішення окружного суду про знесення будинку.

У Львові не вперше суд постановляє знесення незаконних багатоповерхівок. Зокрема, у 2019 році дозволили знести недобудований семиповерховий будинок із 42 квартирами на вулиці Личаківській, 259.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Любомир Зубач