ГО SaveDnipro провела дослідження «Якість життя та екологічна безпека в Києві» та склала рейтинг мікрорайонів Києва за якістю повітря, води, ґрунтів, а також проаналізували віддаленість парків від житлової забудови й ситуацію із вивезенням сміття, пише «Хмарочос».

Автори дослідження поділили Київ на 49 умовних мікрорайонів. Найвищі бали отримали Конча-Заспа й Пуща-Водиця. Найнижчі показники мають Микільська Слобідка, Соцмісто й Стара Дарниця, Райдужне й Воскресенка, ДВРЗ й Позняки. Водночас рейтинг певного мікрорайону може бути низький через відсутність даних, як-от у Микільської Слобідки, зазначають дослідники.

Водойми

Усього проаналізували 122 водойми. Найбільшою проблемою називають перевищення рівня фенолів (хімічні сполуки, що, потрапляючи в організм людини, можуть призводити до змін у клітинах кровотворної, хрящової й кісткової тканин), а також каламутність і завислі речовини.

П’ять найбільш забруднених водойм:

  • Голосіївський струмок (Голосіївський район)
  • Опечень-5 (Оболонський район)
  • Озеро Вербне (Оболонський район)
  • Озеро Лісове (Дніпровський район)
  • Мишоловський струмок (Голосіївський район)

Питна вода

Її якість перевіряли, беручи зразки з кранів у 29 оселях киян. Насамперед аналізували на повторне забруднення (наскільки забруднена вода, коли після фільтрації на очисних спорудах проходить трубами).

Сліди повторного забруднення, а саме підвищену концентрацію заліза, виявили лише на півдні Оболонського району, що може свідчити про застарілі комунікації в будинку.

Зелені зони

Вимірявши відстань від житлової забудови певного мікрорайону до найближчої зеленої зони, дослідники прийшли до висновку, що найбільше бракує озеленення на півночі Подолу, зокрема на масиві «Квітництво», на Борщагівці,. уздовж Кільцевої дороги, для новобудов на вулицях Максимовича і Вільямса, Молодіжного кварталу та Патріотики, на Воскресенці, в кінці Троєщини, а також для окремих ЖК, побудованих серед промислових зон.

Повітря

Для аналізу його якості дослідники брали дані Центральної геофізичної обсерваторії Срезневського й системи SaveEcoBot.

Найбільш брудне повітря зафіксували на лівому березі Києва, а також у центрі міста, що пов’язано з трафіком. Найкраще повітря, згідно з дослідженням, на Печерську й Голосієві.

Ґрунти

Найбільшим забрудником ґрунтів Києва автори дослідження вважають завод «Радикал». Також сильно забруднені ґрунти біля золовідвалу Дарницької ТЕС і в зоні впливу Бортницької станції аерації.

Найгірші ґрунтові проби виявили на пляжі озера «Радунка», у парку «Кіото» й біля Діамантового пляжу озера «Алмазне».

Сміття

Найгірші показники мають Микільська Слобідка, Саперна Слобідка, Сирець і Теремки. Найбільші бали отримали Конча-Заспа, Бортничі, Корчувате й Чапаївка.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі