Північний апеляційний господарський суд скасував власне рішення про націоналізацію Садиби Дмитрієва – одного з найстаріших помість Подолу, повідомляє депутатка Київради Ксенія Семенова.

Тепер комплекс із пʼяти історичних памʼяток повернувся у власність забудовника «Конвалія-Нерухомість».

За словами Ксенії Семенової, вона збирається оскаржувати це рішення й подавати касаційну скаргу.

Наразі в п’яти будинків комплексу частково або повністю знято дах, розібрано частину перекриттів, місцями відсутні вікна. Активісти «Мапи Реновації» зазначають, що на місці садиби хочуть звести ТРЦ.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Садиба Дмитрієва – це комплекс будівель на вулиці Хорива, 2, збудований у 18301910-х роках. За словами Дмитра Перова, це останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся.

У 2010 році місто провело інвестиційний конкурс на реставрацію або реконструкцію будівель комплексу. Його виграла приватна компанія «Конвалія-Нерухомість».

У 2014-му Садибу Дмитрієва визнали пам’яткою архітектури місцевого значення. Але власник ініціював низку позовів і домігся, щоб садибу виключили з Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Київська міська прокуратура оскаржила ці рішення.

Потім прокуратура звернулася до господарського суду Києва з позовом про скасування реєстрації права власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. У прокуратурі зазначали, що компанія не виконала умови інвестиційного договору й у 2017 році незаконно зареєструвала право власності на будівлі.

Суд задовольнив позов прокуратури й на початку грудня 2021-го скасував право власності «Конвалія-Нерухомість» на садибу. Але судова тяганина на цьому не завершилася. Власник навіть виставив комплекс історичних будівель на продаж «під забудову».

Зруйнований дах будівель, результат дій забудовника. Фото: «Мапа Реновації»

22 січня 2022 року Північний апеляційний господарський суд наклав арешт на пам’ятку історії та культури Садиба Дмитрієва. Це рішення забороняло забудовнику, який наразі є власником садиби, знищувати її або перепродавати третім особам.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна