Збитки, завдані Гостомелю за місяць окупації російськими військами, експерти оцінюють у 9,5 мільярда гривень, повідомляє Rebuildua.

Місто постраждало майже на 40%: пошкоджень зазнали 4 553 будівлі; деякі вулиці Гостомеля зруйновані більш як на половину, зокрема Лугова (95%), Чумацький шлях (68%) і Свято-Покровська (51%).

Збитки житлового фонду становлять близько 3 мільярдів гривень, а площа пошкоджених будинків – 865 тисяч квадратних метрів. Це 1 834 приватні будинки й таунхауси, а також 111 багатоповерхівок.

Значних руйнувань зазнала промислова й соціальна інфраструктура міста: пошкоджені котельні й енергетичні підстанцій. У Rebuildua кажуть, що це мало колосальні наслідки для рівня життя людей і місцевих бюджетів.

До звіту KSE не ввійшли збитки території аеропорту «Антонов» у Гостомелі – у частині міста, де розташоване летовище, заборонені польоти. У Rebuildua вважають, що збитки від знищення аеропорту й літака «Мрія» можуть сягати 1 мільярда євро.

Оцінкою збитків займається KSE Institute за підтримки проєктів Rebuildua, Vkursi Zemli та StartFarming, які відстежують пошкодження українських міст за допомогою дронів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше експерти також оцінили збитки, завдані Ірпеню, – вони становлять 25,3 мільярда гривень, а також Бучі (5,2 мільярда гривень).

Обсяг збитків економіки України від пошкодження й руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури, за оцінками KSE Institute, становить щонайменше 95,5 мільярда доларів (понад 2,6 трільйона гривень).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Rebuildua