В Україні виявили новий різновид штаму «Омікрон» – ВА.5, повідомили в МОЗ.

Сім випадків нового різновиду штаму виявилив Чернівецькій області. Раніше в Україні визначали лише різновиди ВА.1 і ВА.2, підкреслили у МОЗ. 

ВА.5 виявили вперше в Південній Африці в лютому 2022 року. У травні в Європейському центрі контролю та профілактики захворювань його назвали «таким, що викликає занепокоєння».

«У середньому цей підтип розповсюджується в країнах Європи на 50% швидше проти підтипу ВА.2, який поширювався цієї зими, одразу після первинного штаму «Омікрон». Якщо порівняти підтип BA.5 з «основним» штамом «Омікрон» і ВА.2, то можна сказати, що цей різновид є ближчим до останнього: він має лише чотири додаткові мутації. Фактично це означає, що вірус може більше ухилятися від імунної відповіді», – повідомили в МОЗ.

У Європі на фоні поширення нового підтипу «Омікрона» збільшилася кількість тяжких випадків і смертей, зазначили у ВООЗ. Але це поки не підтверджено остаточно. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За тиждень у Києві вдвічі зросла кількість хворих на COVID-19. Зростати кількість хворих на COVID-19 може й по всій Україні. Також у Європі спостерігають приріст захворюваності на 20%, що більше за прогнози експертів. Це може бути початком осінньої хвилі коронавірусу.

В Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для літніх людей старше 60 років і повнолітніх, які мають хронічні хвороби. Другий бустер також рекомендують людям з інвалідністю, ослабленим імунітетом і наявністю станів, які підвищують тяжкий перебіг коронавірусу.

У Києві працює 112 вакцинальних пунктів у Центрах первинної медико-санітарної допомоги або консультативно-діагностичних центрах. Також щеплення роблять у ТРЦ «Гулівер», River Mall, «Україна», Dream, Respublika Park. Повний перелік можна знайти тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі