Увечері, 26 липня, «Нафтогаз» оголосив дефолт за єврооблігаціями. 

Згідно з цим рішенням, державна компанія не може розрахуватися з кредиторами за власними боргами. 19 липня «Нафтогаз» мав виплатити кредиторам 335 мільйонів доларів боргу й 45 мільйонів євро відсотків за єврооблігаціями. 

Що цікаво, компанія заявила, що має гроші, щоб погасити борг. Але 21 липня уряд ухвалив рішення, згідно з яким компанія не могла ухвалювати рішення без попереднього погодження з Кабміном. Тож Кабмін не дозволив «Нафтогазу» розрахуватися з боргами, а сказав провести перемовини щодо відтермінування. 

«У своєму офіційному листі до уряду національна компанія вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки для «Нафтогазу» й країни в разі «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії», – написали в компанії.

За даними джерел «Економічної правди», уряд не дозволив компанії платити за кредитами, бо «іноземних партнерів» України непокоїть, що приватні інвестори продовжують отримувати кошти, тимчасом як виплати за державним боргом заморожені. Спроби «Нафтогазу» сплатити за боргом викликають занепокоєння в основних кредиторів держави, вважають в уряді. 

Тепер «Нафтогаз» не зможе брати нових кредитів на закупівлю газу і йому доведеться розрахуватися з кредиторами грошима чи активами. Також компанія пройде реструктуризацію боргу, тобто зміняться умови кредитування в кращий бік для «Нафтогазу» (оскільки за чинними умовами він виплатити кредит не може). Реструктуризацію зовнішнього боргу зараз проходить й Україна. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі