В Україні близько 20 000 закладів освіти потребують укриттів, заявив заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«За даними органів місцевих адміністрацій, близько 20 000 закладів всіх рівнів та форм власності потребують обладнання укриттів. Йдеться про безпеку понад 7,5 мільйонів осіб – учасників освітнього процесу. Звичайно, є регіони, де відновити навчальний процес через напружену безпекову ситуацію буде вкрай важко. Наприклад, я днями був на Харківщині і в умовах, коли час дольоту снарядів складає до сорока секунд, говорити про офлайн навчання не доводиться», прокоментував Єнін. Тому дозвіл на відкриття закладів комісії, куди входять і представники МВС, надаватимуть лише у випадку їхньої відповідності вимогам безпеки.

Власні захисні споруди мають лише 3000 закладів освіти. Вони можуть прихистити 1 мільйон осіб. Приблизно така сама кількість закладів організувала укриття «у спорудах подвійного призначення».

Найбільш підготовлені з точки зору безпеки навчальні заклади на Тернопільщині (45% укриттів для 56% учасників освітнього процесу). Майже третина закладів готова до навчання на Рівненщині (30% укриттів для 37% учасників освітнього процесу). На Закарпатті цей показник складає 30% для 30%.

Щодо Києва, то укриття там мають 40% закладів освіти, що забезпечить потрібні умови для 15% учасників освітнього процесу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Уряд рекомендував почати очне навчання в школах із 1 вересня, а в університетах, за винятком перших курсів, – із 15 серпня. Навчальний рік триватиме на місяць довше. Школи Київської області також готують до навчального року. Учнів і вчителів, чиї школи були зруйновані під час війни, переведуть до найближчих навчальних закладів.

Також в Україні змінили закон про школу. Тепер навчання може починатися не з вересня, а наприклад, із серпня. Водночас у деяких школах України можуть впровадити позмінне навчання.

Крім того, освітній омбудсмен України Сергій Горбачов пояснив, що підвальні приміщення в навчальних закладах можна використовувати як споруди подвійного призначення і як найпростіші укриття лише за певних умов.

До офлайн-навчання готові лише 23% українських шкіл, повідомляли у ДСНС. Натомість у КМДА заявили, що у Києві 75% шкіл готові до початку навчального року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі