В Україні зявиться нова форма трудового договору, яка передбачає нефіксований робочий час та означає фактичне узаконення фрилансу. Відповідний законопроєкт схвалила Верховна Рада.

Трудовий договір має містити інформацію про спосіб та строк повідомлення працівника про наявність роботи та його готовність почати роботу, а також про години та дні, коли він працюватиме.

Згідно із законопроєктом, фрилансери зможуть поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і при цьому мати базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем заробітної плати тощо).

Що ще передбачає законопроєкт

  • Працівник, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, буде отримувати зарплатню за фактично відпрацьований час.
  • Працівник може відмовитися від виконання роботи, якщо роботодавець вимагатиме виконання роботи поза межами базових днів та годин або якщо роботодавець повідомить йому про роботу із порушенням мінімальних строків, що визначені трудовим договором.
  • Кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, які також ухвалює цей роботодавець.
  • Роботодавець не може забороняти працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу в іншого роботодавця за іншим трудовим договором.
  • Якщо працівник протягом календарного місяця виконуватиме роботу менше восьми годин, йому має бути виплачена заробітна плата не менше ніж за восьмигодинний робочий час.

Чинний Кодекс законів про працю ухвалили ще в 1971 році. Він був розрахований на регулювання трудових відносин, де здебільшого переважають великі підприємства, установи, організації державної форми власності. Наразі економічна модель змінилася, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Трудовий договір із нефіксованим робочим часом юридично є аналогом іноземного zero hours contract, який на сьогодні широко застосовується у Великій Британії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині тощо.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, як етично поєднувати фултайм і фриланс і чи треба повідомляти про це керівника.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі