Українці почали більше довіряти один одному після початку повномасштабної війни з Росією, ідеться в новому опитуванні дослідницької групи Gradus Research.

Наразі 63% українців стверджують, що довіряють людям загалом. Цей показник підвищився на 18% у порівнянні з жовтнем 2021 року.

Окрім того, майже вдвічі зросла кількість українців, які почали довіряти жителям власного населеного пункту (із 35% до 62%). Сусідам і людям, які живуть поруч, довіряють 67% людей, а знайомим – 80% опитаних.

«В Україні відбувається консолідація суспільства, підвищений рівень довіри дозволяє українцям легше координуватись, донатити на рахунки незнайомців і звертатися по допомогу не лише до людей із кола своїх друзів», – каже засновниця Gradus Research Євгенія Близнюк.

Згідно з дослідженням, 43% опитаних реагували на заклики про допомогу в соцмережах, а 39% перераховували гроші до благодійних фондів. Також на думку опитаних українців, близько 75% допомоги внутрішньо переміщені особи отримували від громадян України й волонтерських організацій.

Це, вважають у Gradus Research, свідчить про підвищення рівня довіри серед людей.

Опитування проводили 15–16 червня методом заповнення анкет у мобільному застосунку. У ньому взяли участь 1000 людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Платформа Gradus Research провела соцопитування про те, як українці оцінюють життя в Україні після того, як жили за кордоном. З’ясували, що найбільше українцям подобається вдома графік роботи магазинів, сфера краси, онлайн-сервіси й український менталітет.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі