Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов пояснив, що підвальні приміщення в навчальних закладах можна використовувати як споруди подвійного призначення і як найпростіші укриття лише за певних умов. 

Передусім укриття має забезпечувати можливість безперервного перебування людини в ньому впродовж 48 годин і більше.

Стіни, перекриття й покриття будівлі мають бути виготовлені із залізобетону, цегли або інших камʼяних матеріалів. Укриття повинно мати місця сидіння й лежання, питну воду, контейнери для харчів, засоби надання медичної допомоги й засоби звʼязку.

Якщо ж будівля не має спеціально зведених захисних споруд, мають бути облаштовані тимчасові фортифікаційні конструкції. Для цього, наприклад, підійдуть мішки з піском.

Це знижує ризик ураження від артилерійської і стрілецької зброї, а також від вторинних чинників застосування ядерної зброї: світлового опромінення й повітряної ударної хвилі.

Тільки потім спеціальна комісія має вирішити, чи можна розпочинати в закладі освіти навчання.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Уряд рекомендував почати очне навчання в школах із 1 вересня, а в університетах, за винятком перших курсів, – із 15 серпня. Навчальний рік триватиме на місяць довше. Школи Київської області також готують до навчального року.

За даними МОН, в Україні лише 8% шкіл мають укриття. Їх обіцяють обладнати у дитячих садочках, школах і закладах професійно-технічної освіти Києва, що перебувають у комунальній власності. Учнів і вчителів, чиї школи були зруйновані під час війни, переведуть до найближчих навчальних закладів.

Також в Україні змінили закон про школу. Тепер навчання може починатися не з вересня, а наприклад, із серпня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: НУШ