Українці почали частіше визнавати, що перестали контролювати своє життя й не можуть взяти на себе відповідальність за те, що відбувається, свідчать результати опитування компанії Gradus Research.

На думку 54% опитаних, життя залежить від зовнішніх обставин більше, ніж від них самих. Водночас два роки тому такої думки були 40% громадян.

Майже вдвічі (із 28% до 48%) збільшилася кількість українців, які вважають, що не несуть жодної відповідальності за стан справ у своєму місті чи селі.

«Зростає рівень невизначеності в суспільстві. Значно побільшало відповідей «Важко відповісти». І це цілком закономірно, адже поточна ситуація призводить до активної переоцінки особистої позиції з багатьох питаннь», – відзначають у Gradus Research.

Зміцнення оборони, мова й декомунізація

Водночас українці стали більше значення надавати зміцненню оборонної функції держави. Відповідаючи на запитання «якщо б у вас була можливість збільшити фінансування армії або освіти та культури, що б ви підтримали?», варіант «армія» обрали 66% опитаних. Два роки тому цю альтернативу підтримували 29% респондентів.

За перехід на повне навчання українською мовою в школах і ЗВО України висловилися 73% опитаних проти 67% позаминулого року. Декомунізацію зараз не схвалюють 11% респондентів проти 28% у 2020 році.

Рівень альтруїзму

Результати опитування також вказують на те, що в українців зростає рівень альтруїзму й залученість до допомоги іншим.

Про свою участь у благодійницькій чи волонтерській діяльності повідомили 64% опитаних, у 2020 році таких було 47%.

Більше людей почали ставити інтереси групи, колективу вище за свої власні інтереси: у серпні 2020-го таку позицію обирали 39% українців, а зараз – 44%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Платформа Gradus Research провела соцопитування про те, як українці оцінюють життя в Україні після того, як жили за кордоном. З’ясували, що найбільше українцям подобається вдома графік роботи магазинів, сфера краси, онлайн-сервіси й український менталітет.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі