Київрада може ухвалити рішення про перейменування близько 300 вулиць, назви яких пов’язані з Росією, до Дня Незалежності України 24 серпня, сказав заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Він зазначив, що зараз відбувається процес погодження з родинами людей, іменами яких хочуть назвати вулиці.

«Є, наприклад, випадок, коли родина відмовилася, за такими вулицями буде ухвалюватися окреме рішення», – цитує Поворозника «Укрінформ».

Як тільки Київрада ухвалить рішення і його оприлюднять, почнуть замінювати таблички з назвами, зазначив він.

Перейменування станцій метро, за словами Поворозника, наразі розглядає експертна комісія.

«І ми сподіваємося, що рішення щодо них буде ухвалено ще швидше, ніж безпосередньо щодо вулиць, бо їх не багато і там достатньо багато вже висловлено думок», – сказав він.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві планують перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в додатку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

Без голосування збираються перейменувати 17 обʼєктів, оскільки щодо них уже є проєкти рішень, які пройшли громадські обговорення. Серед них – проспект Героїв Сталінграда (перейменують на Володимира Івасюка) й бульвар Дружби Народів (Миколи Міхновського).

33 вулицям, провулкам, узвозам і площам планують повернути історичні назви або дати назви історичних місцевостей. Площу Перемоги перейменують на Галицьку площу, проспект Визволителів – на Воскресенське шосе, Отто Шмідта – на Верхньоюрівську, узвіз Герцена – на Репʼяхів Яр, Бажова – на Стороконоплянську.

Проспект Перемоги має стати Берестейським (це одна з його історичних назв).

На мапі перейменувань можна подивитися обґрунтування нових назв вулиць.

Крім того, хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з Росією й Білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні та провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці та місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали. Експертна комісія рекомендувала перейменувати тільки станції «Площа Льва Толстого» та «Дружби народів», але не враховуючи результати голосування.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі