В Україні запровадять комплексну термомодернізацію будівель, Верховна Рада підтримала відповідний законопроєкт, повідомила очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Зокрема, законом встановлено, що термомодернізація будівлі не може передбачати часткового утеплення фасаду, а повинна носити системний характер, єдиний для всього будинку.

У закон долали норму, яка впроваджує систему енергетичного менеджменту будівель, тобто організаційну структуру, що буде відповідальна за досягнення енергоефективності.

Закон також встановлює нові мінімальні вимоги до енергетичної ефективності. Вони різнитимуться залежно від функціонального призначення будівель, висотності, виду будівництва. Ці вимоги застосовуватимуть під час нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту.

Також спростили процедуру розгляду заявки на програми співфінансування заходів з енергоефективності й передбачили можливість фінансувати ті види робіт, які не пов’язані з енергоефективністю, але які необхідні для реалізації проєкту з термомодернізації будівлі.

Фінальну версію закону поки що не оприлюднили на сайті Верховної Ради, із карткою законопроєкту можна ознайомитися тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Жителі будинку на Троєщині провели термомодернізацію та вдвічі знизили тариф на опалення, вони брали участь у міській програмі співфінансування енергоефективних проєктів «70/30%». Мешканці багатоповерхівки на вулиці Григорія Ващенка також завдяки участі в муніципальній програмі зекономили на опаленні 2,5 мільйона гривень протягом трьох років.

У Києві діє дві муніципальні програми співфінансування, за умовами яких місто оплачує 70% вартості енергоефективних робіт: «70/30%» і «Капремонти». Участь у програмі «Капремонти» можуть взяти всі будинки, зокрема й ті, де ОСББ чи ЖБК не створені.

Про те, як подати зявку для участі в енергоефективній програмі, ми писали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі