В Україні звільнять від виплат за кредитами фізичних осіб, чиє майно пошкоджене під час бойових дій або перебуває під тимчасовою окупацією. Відповідний законопроєкт №7441-1 ухвалила Верховна Рада, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Списати заборгованість можуть, якщо:

  • Знищене житло, на яке взятий кредит, має не більше 140 квадратних метрів (для житлового будинку – 250 квадратних метрів), а також є єдиним місцем проживання. Це поширюється і на єдиний знищений автомобіль;
  • У людини немає боргів станом на 23 лютого 2022 року;
  • Метою отримання кредиту за договором було придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Позичальники мають надати кредиторам документи, які це підтверджують.

У інших випадках кредит можуть заморозити до того моменту, коли позичальник отримає компенсацію за знищене майно.

Також кредитори матимуть право на компенсацію від держави. Вони зможуть подати заявку протягом дії воєнного стану та ще протягом трьох місяців після його припинення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 29 березня подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники.

Президент Володимир Зеленський обіцяв, що Україна повністю відшкодує вартість зруйнованих через війну домівок. Але початку червня у Київській військовій адміністрації зазначали, що поки в Україні немає закону, який би регулював процес виплат і компенсацій, однак Кабмін та Верховна Рада працюють над цим.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі