У воєнний час заборонений виїзд військовобов’язаних з місця проживання без дозволу військкомату, пояснює Генштаб ЗСУ, посилаючись на закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», ухвалений 1992 року.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти перед виїздом із міста проживання чи перебування мають отримати дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Дозвіл видають на термін від 30 діб до року залежно від категорії того, хто його запитує. Випадки, коли чоловіки регулярно перетинають адміністративні межі областей, розглядатимуть додатково. Підставою для цього може бути службова чи особиста необхідність.

У Генштабі стверджують, що вже розробили механізм, за яким можна отримати дозвіл від військкомату на виїзд, і просять із розумінням поставитися до заходів, які продиктовані умовами воєнного стану.

UPD: Координаторка руху адвокатів ЗСУ Євгенія Рябека в коментарі «РБК-Україна» заявила, що повідомлення Генштабу «незрозуміло виписане» і насправді в ньому не йдеться про те, що військовозобов'язані чоловіки мають отримувати дозволи для пересування. За її словами, це нібито стосується тих, хто планує змінювати місце проживання (реєстрації): у такому разі вони мають знятися з обліку в попередньому місці проживання та стати на облік в новому місці.

UPD: Водночас головнокомандувач ЗСУ Залужний спростував слова Рябеки та підтвердив, що військовозобовʼязані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у військкоматів.

Але, за його словами, «жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося».

Залужний також опублікував порядок отримання такого дозволу. Він отут.

UPD: Генштаб надав ще одне роз'яснення про довідки для військовозобов'язаних. 

«Якщо в межах області – не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області – теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл», – сказав полковник Олександр Хлись в ефері національного телемарафону.

Отримати дозвіл можна у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ми розповідали, які права та свободи можуть обмежуватися під час воєнного стану.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі