Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило алгоритм дій для визнання людини зниклою безвісти.

Якщо ви не маєте інформації про місце перебування родича, то можете звернутися до:

  • Національного інформаційного бюро за коротким номером 1648, міським номером (044) 287-81-65 чи заповнити відповідну форму для запитів на сайті;
  • найближчого відділку Нацполіції, надіслати запит поштою, зателефонувати на телефон 102 (цілодобово) або на телефон гарячої лінії 0894 200 18 67.

Отриману заяву реєструють в журналі Єдиного обліку та вносять відомості до ЄРДР для того, щоб Нацполіція розслідувала зникнення за ст. 115 Кримінального кодексу з приміткою «зниклий безвісти». Про це протягом трьох днів інформують Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Розшук людини, зниклої безвісти, припиняється не пізніше ніж через три дні з дня встановлення її місця перебування, місця поховання чи місцезнаходження останків. Про це повідомляють близьких родичів та членів сім’ї, а також заявника, якщо заявник не є родичем.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Відповідно до Женевської конвенції в березні в Україні створили Національне інформаційне бюро для пошуку людей. Там можна знайти інформацію про військовополонених, хворих та зниклих безвісти, а також про загиблих з обох сторін конфлікту.

За даними МВС, через війну в Україні безпрецедентна кількість зниклих безвісти.

Національна поліція запустила гарячу лінію для пошуку зниклих чи загиблих цивільних унаслідок війни в Україні.

Також в Україні працює чат-бот для пошуку зниклих родичів під назвою «Знайди рідних».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі