Із першого липня Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) припиняє роботу проєктів в Україні, ідеться в заяві міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау та генеральної секретарки ОБСЄ Хельги Марії Шмід.

Так сталося через позицію Росії в Постійній раді ОБСЄ, де розглядали питання про продовження мандата проєктного координатора в Україні. Для рішення потрібен був консенсус усіх членів Постійної ради.

Тепер Офіс проєктного координатора ОБСЄ, який працював в Україні з 1999 року, закривають.

У Польщі обіцяють «продовжити консультації з країнами-учасницями ОБСЄ про подальшу роль і присутність організації в Україні».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


ОБСЄ – міжнародна організація, яка ставить собі за мету збереження миру й розвиток демократії в Європі. Наразі до неї входять 57 країн.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні допомагав розвивати українське законодавство відповідно до стандартів демократії. Офіс надавав підтримку реформам, зокрема конституційній, правовій і судовій. Також допомагав реалізовувати проєкти в освітній сфері, із захисту довкілля, боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми, безпекою кордонів. Працював над розвитком свободи ЗМІ, гендерної рівності та незалежного урядування. Крім того, допомагав із психологічню та соціальною реабілітацією людей, які постараждали від криз, а також із розмінуванням.

У квітні стало відомо, що через вето Росії ОБСЄ закриває моніторингову місію в Україні. 

Спеціальна моніторингова місія працювала в Україні з 2014 року. Це неозброєна цивільна місія, яка мала «неупереджено й об’єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту». 

У перший день повномасштабного вторгнення рф, 24 лютого 2022-го, СММ вирішила евакуювати працівників з України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі