Через воєнний стан частину процедур, пов’язаних із судочинством, будуть здійснювати в електронній формі, зокрема на порталі та в застосунку «Дія». Відповідний законопроєкт підтримав парламент, повідомила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Згідно з новим законом, через «Дію» надаватимуть інформацію про:

  • суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову;
  • місце, дату та час судового засідання;
  • судове рішення у справі.

Щодо судового рішення, його видаватимуть у формі електронного документа, особі, що є стороною у справі.

У такому вигляді інформація не матиме статусу офіційного повідомлення. «Але учасник судового процесу буде поінформований і зможе в подальшому вжити необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів, зокрема, отримати офіційну інформацію про рух справи, про судові рішення у справі, ознайомитися з матеріалами справи тощо», – відзначила Олена Шуляк.

Також суддям дозволили проводити збори дистанційно в режимі відеоконференції (для вирішення внутрішніх питань). У такому форматі можна буде збиратися під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2021-го в «Дії» запустили сповіщення про судові засідання. «Тепер не буде випадків, коли суд надсилає вам судове повідомлення звичайною поштою, а ви про це вперше чуєте», – коментував запуск нового сервісу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі