Борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Це рішення ухвалили на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики.

Члени комітету в рішенні відзначили, що борщ виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об’єднанню народу України незалежно від віку, статі чи походження. Тому страва «демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів і надзвичайних ситуацій».

«Відтепер український борщ офіційно під захистом ЮНЕСКО. Ніхто не має права привласнювати наше», – коментує міністр культури Олександр Ткаченко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2020 року стало відомо, що Україна ініціює включення борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО, і в цьому допоможе шеф-кухар Євген Клопотенко. Наприкінці березня 2021 року Україна подала офіційну заявку на включення борщу до спадщини ЮНЕСКО.

У жовтні 2020 року борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. А в лютому 2021 року американське видання CNN включило український борщ у свій перелік 20 найсмачніших супів світу.

У списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже є український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі