Через війну мало хто в Україні планує традиційну відпустку, а географія подорожей усередині країни обмежена. Водночас у 2,5 раза, як порівняти з минулим роком, побільшала кількість оголошень оренди заміських будинків, повідомляють аналітики OLX Нерухомість.

Де і яку заміську нерухомість шукають українці

Найбільше пропозицій щодо оренди заміської нерухомості в травні-червні було в Київській області – близько 5,5 тисячі оголошень. Це на 88% більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Далі зі значним відривом ідуть Дніпропетровська (989), Львівська (846), Закарпатська (705) та Одеська (495) області. Загалом у відносно безпечних областях з 1 травня по 20 червня було розмістили 10,5 тисячі оголошень, що у 2,5 раза більше, ніж рік тому.

Серед орендарів найбільшим попитом користуються клубні будинки (житло елітного класу на кілька квартир), хоча їх як раз пропонують в оренду найменше.

скільки коштує оренда будинку

Найдорожче коштує оренда котеджів і дуплексів (будинки на 2 сім’ї). У Київській області, де ціни найвищі, вартість оренди може сягати 40,5 тисячі гривень на місяць. Таунхаус можна орендувати в середньому за 18–20 тисяч гривень.

Найдешевше орендувати частину будинку: вартість такої оренди не перевищує 4–5,5 тисячі гривень на місяць у більшості областей, за винятком Закарпаття.

Загалом вартість оренди будинків поблизу великих міст, як порівняти з минулим роком, зросла, відзначають аналітики. Виняток – Київська область, де будинки подешевшали майже на 40% проти травня-червня 2021-го. Водночас, як порівняти з іншими регіонами, ціни на оренду на Київщині досі найвищі.

Також немало доведеться заплатити за будинок на заході України. А в Одеській області оренда будинку коштуватиме вдвічі-тричі дешевше, ніж на Закарпатті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Що буде з відпустками в період воєнного стану, яка її тривалість і кому роботодавці можуть відмовити в наданні відпустки, розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі