Музей «Золоті ворота» в Києві потребує реставрації. Збір коштів ініціював Національний заповідник «Софія Київська» та волонтерське об’єднання «Люди та хвостики» (People and tails).

За словами ініціаторів, деревина в опорядженні павільйону є легкозаймистою і потребує спеціальної обробки від знищення вогнем: «Хоча ми всі віримо в ЗСУ і сподіваємось, що жоден постріл вже не добереться до Києва, але життя навчило нас, що краще діяти на випередження».

Реставрація дубової обшивки павільйону та покрівлі включатиме очистку деревини з подальшим ґрунтуванням та створення захисного шару дерев’яного брусу. 

Щоб очистити брус від нашарувань бруду та пилу, смоли, висолів, старих лакофарбових покриттів, потрібно встановивити риштування на фасаді. Після цього поверхню споруди оброблятимуть спеціальними захисними розчинами.

Аби провести реставрацію, потрібно 1,1 мільйона гривень, включаючи ПДВ. Залишкові кошти спрямують на потреби музею.

Гроші збиратимуть протягом трьох місяців, для цього створили спеціальну Банку у Monobank. Підтримати Золоті ворота можна за посиланням або надіслати кошти на картку: 5375411202139197.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Павільйон над залишками автентичних Золотих воріт 11 століття востаннє реставрували в 2007 році. Потім не могли знайти фінансування у держави. Ситуація ускладнилася з початком повномасштабного вторгнення РФ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі