Україна приєдналася до європейської програми Life, що допоможе відновити довкілля після війни, повідомляє пресслужба уряду.

Це означає, що Україна зможе використати частину бюджету програми для відновлення довкілля (бюджет на 2021-2027 роки становить 5,43 мільярдів євро).

Міндовкілля вже має більше 15 конкретних пропозицій, які обіцяють оформити у відповідні проєкти, щоб подати на розгляд програми, зазначає міністр захисту довкілля Рустан Стрілець. За його словами, серед пріоритетів  відновлення річок, розвиток заповідного фонду, побудова центрів для реабілітації птахів та диких тварин, відновлення екосистем. Також хочуть розробити додаткові проєкти, до яких зможе долучитися місцевий бізнес.

«Ми бачимо, який страшний вплив має війна на життя кожного українця. У той же час не менш страшний вплив ця війна має і на довкілля. Взяти хоча б сотні тисяч тонн металобрухту, що лишається на території України, ліси, які сьогодні значною мірою заміновані та зруйновані. Потрібно вже починати думати про їхню регенерацію»,  прокоментував Стрілець.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За 30 років функціонуванн програма Life співфінансувала понад 5600 природоохоронних проєктів у ЄС та за його межами (у Латвії, Словаччині, Італії, Нідерландах, Франції та Німеччині).

Ми запитували у міжнародних та українських фахівців, як обстріли та бої впливають на наше довкілля.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі