У Міністерстві охорони здоровʼя розповіли, як надати домедичну допомогу людині, що втратила свідомість, захлинається водою або отримала удар блискавкою.

Якщо людина втратила свідомість і продовжує дихати, то її треба перевернути на бік, викликати швидку й періодично перевіряти її дихання. Якщо ж ні – потрібно власноруч розпочати базові реанімаційні заходи (серцево-легеневий масаж тощо).

Також у МОЗ не радять використовувати нашатирний спирт. Насамперед, коли людина втратила свідомість. Неправильне його застосування може призвести до зупинки дихання.

У разі захлинання водою потрібно якомога швидше перевірити наявність дихання й забезпечити прохідність дихальних шляхів. Якщо дихання немає, потрібно зробити людині пʼять вдихів «рот у рот». У разі, якщо це не допоможе, – швидко натискати на грудну клітку й викликати швидку допомогу.

Якщо людина отримала удар блискавкою, треба перевірити, чи триває дія струму, що вразив людину. Якщо людина дихає, але втратила свідомість, її потрібно перевернути людину на бік. Якщо не дихає – почати серцево-легеневий масаж і викликати медиків.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Міністерство охорони здоровʼя пояснило, де вагітним жінкам можна отримати медичну допомогу під час пологів в умовах воєнного стану.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі