Бургомістерка Берліну Франциска Ґіффай близько 30 хвилин спілкувалася по відеозвʼязку із людиною, яка видавала себе за міського голову Києва Віталія Кличка, пише Bild. Для цього була використана технологія діпфейку.

Про відеоконференцію заздалегідь домовилися електронною поштою. На початку розмови «Кличко» запитав Гіффай, скільки українських біженців уже прийняв Берлін і як працює для них фінансова підтримка.

Трохи пізніше «Кличко» висловив дивне прохання: він попросив бургомістерку відправляти всіх українських чоловіків з Берліна в Україну за допомогою поліції. А пізніше також поцікавився, як у Берліні справляються із тим, що аж надто багато українців потребують соціальних виплат, повідомляє видання.

Фото: Senatskanzlei Berlin

«Перебіг розмови <...> викликав недовіру у берлінської сторони. Розмову було перервано передчасно»,  написали в канцелярії Сенату Берліна. Також у канцелярії зазначили, що Ґіффай не відповідала на провокативні запитання та не розкривала секретної інформації, передає Bild.

Фальшивість дзвінка підтвердив посол України в Німеччині Андрій Мельник, а також особисто Кличко виданню Bild.

Ґіффай зазначила, що акція була спрямована на те, аби «підірвати довіру та дискредитувати партнерів та союзників України».

UPD. Ґіффай написала, що співрозмовник спілкувався російською за допомогою німецькомовного перекладача. 

UPD 11:50. Запити на спілкування нібито від імені Кличка розіслали мерам кількох європейських столиць з фальшивої поштової адреси, повідомив міський голова Києва. Окрім Ґіффай, на розмову також погодився мер Мадрида, із ним також говорив зловмисник за допомогою технології DeepFake.


Технологія діпфейк дозволяє замінювати обличчя відомих людей так, що їх майже неможливо відрізнити від справжніх.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі