Чи може спілкування українців із родичами з росії похитнути їхню віру в російську пропаганду, дослідив Gradus за допомогою онлайн-опитування українських користувачів. Результати дослідження опублікували The Washington Post.

Видання пише, що росіяни мають приблизно 11 мільйонів родичів в Україні. Також майже половина (48%) респондентів повідомляють, що мають принаймні одного родича в росії. Більшість із них (59%) спілкувалися з ними за допомогою месенджерів (WhatsApp, Telegram), відео- та голосових дзвінків. Протягом перших двох тижнів війни багато з цих розмов припинилися, але згодом спілкування відновилося.

54% опитаних кажуть, що їхні розмови не вплинули на віру родичів у російську пропаганду, а 8% стверджують, що росіяни навіть ще сильніше повірили в неї. 22% респондентів впевнені, що родичі з росії стали трохи менше вірити пропаганді, а 18% відзначають, що набагато менше.

Ті, хто продовжує й наразі спілкуватися з родичами з росії, налаштовані більш оптимістично. 59% із них повідомляють, що їхні російські родичі меншою чи більшою мірою перестали вірити російській пропаганді. Трохи більше третини (37%) думають, що їхні розмови не мали жодного ефекту, ще 4% впевнені, що дискусії лише зміцнили переконання російських родичів.

З ким саме говорили та про що

72% опитаних повідомляють про розмови із більш далекими родичами (тітки, дядьки та двоюрідні брати). Менше кажуть про суперечки із братами й сестрами (19%) та батьками (6%).

Найчастіше обговорювали навмисні бомбардування й обстріли українських міст росією (74%) та вбивства окупантами мирного населення (67%). Також говорили про мародерство (41%), тортури та зґвалтування (38 %), а також використання зброї, що порушує міжнародне право, наприклад касетних бомб (27 %).

Крім того, більше половини опитаних (52%) кажуть, що їм довелося обговорювати зі своїми російськими родичами твердження, що лідери України є «нацистами». Більше третини (36%) респондентів слухали їхні заяви про те, що «росія звільняє Донбас», а 30%  про те, що Україна здійснює геноцид проти етнічних росіян.

Рівень віри родичів у російську пропаганду українці оцінили в середньому на 8 за шкалою від 1 до 10.

Опитування проводили з 15 по 17 квітня за допомогою панелі користувачів смартфонів серед 1880 респондентів на території України, за винятком тимчасово окупованих.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі