Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами», повідомляє Міндовкілля. За проголосувало 282 нардепи.

«Фактично, сьогодні Україна є єдиною країною в Європі, де держава не має контролю над відходами, а понад 90% їх захоронюється в землю», – прокоментував міністр захисту довкілля та природни ресурсів Руслан Стрілець.

Як пояснює Міндовкілля, закон дозволить:

  • впровадити європейську ієрархію поводження з відходами;
  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм;
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури;
  • встановити принцип «забруднювач платить»;
  • впровадити розширену відповідальність виробника (коли виробник буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки).

Ухвалення рамкового закону «Про управління відходами» є однією з умов євроінтеграції України.

У міністерстві підкреслюють, що цим законом не завершується реформа, на основі документа будуть розробляти інші необхідні секторальні закони.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Організація «Україна без сміття» критикувала першу редакцію законопроєкту, у якій він пройшов перше читання. Екоактивісти мали свої поправки до законопроєкту, серед яких визначити терміни зупинки захоронення сміття на звалищах, використовувати систему Prozorro для конкурсів, зафіксувати високі й безпечні температури спалювання сміття на заводах. Детальніше про пропозиції громадського сектору можна почитати тут.

Остаточної версії законопроєкту, який ухвалили депутати в другому читанні, поки немає, однак правку про граничні температури спалювання додали в документ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі