85% опитаних українських переселенців як внутрішніх, так і зовнішніх кажуть, що в новій місцевості, куди вони виїхали через війну, до них ставляться доброзичливо. Ба більше, цей показник має позитивну динаміку, свідчать дані дослідження, проведеного компанією Gradus Research на замовлення Єврокомісії.

Ці результати співзвучні даним аналізу Ipsos Flash Eurobarometer, проведеного у 27 країнах ЄС, відзначають дослідники. 89% європейців симпатизують українцям і 88% підтримують надання прихистку жертвам війни в Україні.

Водночас хороше ставлення та перебування поза зоною бойових дій не дають українцям почуватися в безпеці. Загалом лише близько третини респондентів (30%) відчувають себе в безпеці переважну частину часу або постійно. Найбільша частка респондентів відчуває небезпеку «час від часу» (46%).

Найбільше відчуття безпеки мають ті, хто переїхав за кордон, – таких більше половини (55%). Серед внутрішньо переміщених осіб частка тих, хто відчуває себе у безпеці, становить 25%.

Дослідження Gradus Research також демонструє стабільно високе бажання українців повернутися додому. Частка тих, хто виїхали за кордон і ще не повернулися в Україну, проте прагнуть це зробити за першої можливості, становить 65%. Тих, хто прагне залишитися на новому місці проживання, – 8%.

Детальні результати опитування можна подивитися за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну більше 7,7 мільйона українців були змушені покинути свої домівки та переїхати в інші регіони країни, за даними UNHCR. Ще 7,5 мільйона людей довелося шукати прихистку в сусідніх країнах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі