Муніципальна влада Барселони готується встановити перші 11 моніторів для вимірювання рівня шуму на вулицях міста, пише The Guardian.

Моніторами обладнають ті частини міста, жителі яких найчастіше скаржаться через надлишковий шум. Водночас допустимий рівень децибел може різнитися. Це залежатиме від різних факторів, зокрема ширини вулиці або щільності забудови.

Два тижні шум вимірюватимуть у тестовому режимі. Якщо протягом цього часу певна зона в місті зарекомендує себе як «акустично перенавантажена», міська влада запропонує районним адміністраціям розробити план дій щодо зниження шумового забруднення.

Можуть обмежити роботу терас у певні години, заборонити продаж алкоголю в певний час доби або ж надати гранти на шумоізоляцію вікон, стін.

Загалом 57% жителів Берселони регулярно потрапляють в середовища, де рівень шуму перевищує норми, встановлені ВООЗ, ідеться в дослідженні міського агентства з охорони здоровʼя. Видання також зазначає, що на деяких вулицях міста працюють сотні цілодобових ресторанів із відкритими терасами.

Жовті, оранжеві, червоні й фіолетові ділянки – це зони, у яких шумове забруднення перевищує норму ВООЗ (53 дБ)

«Це однозначно пріоритет. Шумове забруднення, яке призводить до порушень сну, патологій і стресу, – це одна з найбільших загроз здоров’ю жителів міста, на другому місці після забруднення повітря», – пояснює радниця міськради Барселони з кліматичних питань та екології Елой Бадія.

Ця ініціатива – це лише одна з частин плану міської влади, який також включає уповільнення трафіку на дорогах. Програму в повному форматі планують запустити «найближчими роками».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Офіс міських проєктів «Урбанина» показав першу частину довідника з відбудови міст, де зібрані типові елементи профілів вулиць для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту й автівок.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі