Україна погодила з делегацією Єврокомісії спеціальну угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, або «транспортний безвіз», повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

За останні три місяці через блокування рф українських портів обсяг товарообігу з ЄС автомобільним транспортом зріс у декілька разів. Наприклад, імпорт пального збільшився в 15 разів, як порівняти з довоєнним часом.

Система перевезень не витримала б такого навантаження, тож експорт міг би зупинитися у вересні чи жовтні. Водночас збільшення дозволів на міжнародні перевезення зможе зняти бар’єр для здійснення вільної торгівлі та транзиту товарів країнами ЄС.

Підписати угоду планують до кінця червня 2022 року.

За словами Мустафи Найєма, для перевізників підписання цієї угоди матиме таке саме значення, як скасування віз з країнами ЄС, і вони чекали цього майже 5 років.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


За останні 5 років ЄС став основним торговельним партнером України. Товарообіг з країнами Євросоюзу у 2021 році становив більше 41%, а обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом збільшився майже на 42%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі